Ο τουρισμός, πολύτιμη πηγή εσόδων για μια περιοχή, όπως η Ερμιονίδα, είναι τομέας της οικονομίας ευαίσθητος.
Μας το θύμισε ξανά πρόσφατη πυρκαγιά η οποία απείλησε διεθνούς φήμης Ξενοδοχειακή Μονάδα στην περιοχή μας. Περάσαμε μια νύχτα αγωνίας, όχι μόνο για όσα θα συμβούν ή τι τοπίο θα αντικρίσουμε το πρωί, αλλά και για τον κίνδυνο σε λίγες ώρες να χαθούν όσα επί χρόνια είχαν επενδυθεί στον τομέα αυτό, με την μοιραία συνέπεια να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Ότι ο τουρισμός λοιπόν είναι ένα ευαίσθητος τομέας είναι κάτι που θα πρέπει να έχουμε διαρκώς στο μυαλό μας, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία.
Η Ερμιονίδα με το φυσικό της κάλλος, την ιστορία της – από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους- τον πολιτισμό της , την κουλτούρα της, αξίζει να έχει σταθερά πρωταγωνιστικό ρόλο στον τουρισμό.
Τουριστική περιοχή, που κάποια στιγμή άγγιξε την κορυφή πανελλαδικά με περίπου 11.000 κλίνες τις δεκαετίες 60, 70, 80, έφτασε να μετρά σχεδόν μηδενικές κλίνες, τη δεκαετία του 90, οπότε ζήσαμε τον εκφυλισμό και την παρακμή του κλάδου.
Θα πρέπει να γίνει ένα θεματικό συνέδριο και να συζητήσουμε αλλά και να αναζητήσουμε σοβαρά τις αιτίες που συνέβησαν αυτά τα γεγονότα, όχι μόνο για την ιστορική καταγραφή, αλλά και για την αποφυγή λαθών στο παρόν και το μέλλον.
Κατά τη γνώμη μου, εκτός από σοβαρό έλλειμμα στο management, στην εισροή νέων κεφαλαίων, την καθυστέρηση στις αναγκαίες προσαρμογές – θέματα ωστόσο που εμείς ως πολίτες ή αυτοδιοικητικοί δεν μπορούμε να επηρεάσουμε – τον βασικότερο ρόλο στην απολύτως καθοδική πορεία διαδραμάτισε η μη υποστήριξη των υποδομών.
Είναι γνωστή η πορεία της υπόθεσης αεροδρόμιο, το κεφάλαιο νερό, το οδικό δίκτυο, το αποχετευτικό κ.ο.κ. και η στασιμότητά τους για 10ετίες.
Σήμερα 30 χρόνια μετά το νέο επενδυτικό ξεκίνημα με την εισροή νέων επενδύσεων, προσαρμοσμένων όμως στο νέο παγκόσμιο τουριστικό περιβάλλον, είναι αδήριτη ανάγκη να εστιάσουμε:
- στο θέμα των υποδομών και την θωράκιση της Ερμιονίδας απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα προκύψουν,
- στην πρόληψη, μετριασμό και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής,
- στην πρόληψη του κινδύνου φυσικών καταστροφών,
- στην αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών,
- στον κίνδυνο της ερημοποίησης,
- στην ουσιαστική ενίσχυση της πολιτικής προστασίας,
- στην Αναβάθμιση του υλικο-τεχνολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας και του Λιμενικού, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ανθρωπογενών κινδύνων,
- καθώς και στην προσαρμογή κάθε πτυχής του δημόσιου τομέα στην ουσιαστική υποστήριξη επενδύσεων, οι οποίες ενισχύουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Όλα αυτά, αν θέλουμε να βαδίζουμε μόνο μπροστά, να έχουμε διαρκή πρόοδο, χωρίς οπισθοδρομήσεις και καθυστερήσεις.
ΕΣΠΑ 2021-2027 και Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα κύρια εργαλεία. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα, ούτε μια ευκαιρία γιατί, κατά τον Θουκυδίδη, «Οι καιροί ου μενετοί».
Κρανίδι 12 Ιουλίου 2022.
Γιάννης Μαργέτας.