ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Δημοσιεύτηκε 10 Μαρτίου 2022

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Με αφορμή τη δράση του Επιμελητηρίου Αργολίδας «ΑΡΓΟΛΙΔΑ – ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ» στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο ΓΕΛ Κρανιδίου, καταθέτω τις σκέψεις μου.

Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στη σωστή κατεύθυνση. Όταν μιλάμε για γαστρονομικό τουρισμό, αναφερόμαστε ουσιαστικά σε μία υποκατηγορία του πολιτιστικού τουρισμού, καθώς η γαστρονομία θεωρείται πολιτιστική έκφραση.

Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο γαστρονομικός τουρισμός νοούνται οι δραστηριότητες που προσφέρουν εμπειρίες κατανάλωσης και εκτίμησης φαγητού και ποτού και παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να τιμούν την ιστορία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον μιας συγκεκριμένης περιοχής. Αποτελεί το «κανάλι» μέσα από το οποίο θα διοχετεύσουμε τα τοπικά μας προϊόντα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, 44% των ταξιδιωτών θεωρούν το φαγητό ως ένα από τα πρωτεύοντα κριτήρια του τόπου που θα επισκεφθούν.

Η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς ή σύλλογοι πρέπει να έχουν ως στόχο:

Σε ό,τι αφορά το Δήμο Ερμιονίδας θα μπορούσε διαρκούσης της έκθεσης «Γεύσεις και Όψεις» στο Πόρτο-Χέλι να γίνει μια παράλληλη δράση με μαγειρικές επιδείξεις και ταυτόχρονα στο λιμάνι της Ερμιόνης να διοργανώνεται Φεστιβάλ Γαστρονομίας.

Μαγειρικές επιδείξεις επίσης με αλιευτικά προϊόντα, θα μπορούσαν να γίνουν  στο λιμάνι της Κοιλάδας, παράλληλα με τη Γιορτή του Ψαρά.

Επειδή, όταν ολοκληρωθούν όλες οι φάσεις του προγράμματος, θα χορηγείται σήμα στις πιστοποιημένες επιχειρήσεις, θεωρώ πως ταυτόχρονα πρέπει να ενημερωθούν και τα ελαιοτριβεία, τα οινοποιεία και οι μονάδες παραγωγής μελιού, για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να χαρακτηριστούν και πιστοποιηθούν ως « επισκέψιμες» λαμβάνοντας το αντίστοιχο σήμα.

Δεδομένου ότι η μεσογειακή δίαιτα είναι αποδεκτή ως σύγχρονο μοντέλο υγιεινής διατροφής, η δημιουργία νέων πρότυπων εστίασης με βάση την τοπική κουζίνα θα αποδείξει ότι η γαστρονομία είναι ο καλύτερος πρεσβευτής για τον ελληνικό τουρισμό και θα συμβάλει στην άμεση ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.

Κρανίδι 10-03-2022.

Γιάννης Μαργέτας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *