Πάγια προκαταβολή

Δημοσιεύτηκε 18 Απριλίου 2024

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Επιστολή που απευθύνθηκε στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κοινοποιήθηκε στον Δήμαρχο Ερμιονίδας, τους Προϊσταμένους των αρμόδιων Υπηρεσιών και τους Προέδρους των Κοινοτήτων.

Αναφέρομαι στο έγγραφό σας που απευθύνατε στους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων σχετικά με τη χρήση της πάγιας προκαταβολής για τον εξωραϊσμό των περιοχών ευθύνης τους εν όψει της εορταστικής περιόδου.

Από την πάγια προκαταβολή μπορεί να πληρώνεται οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται με τις αρμοδιότητες που απονέμει ο νόμος στις κοινότητες ή μεταβιβάζει σε αυτές το δημοτικό συμβούλιο, όπως:
α) Η δαπάνη για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών επείγοντος χαρακτήρα στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης (ν. 3852/2010, άρθρο 82 περίπτ. γ΄).
β) Η δαπάνη για την επείγουσα αποκατάσταση βλαβών στο δημοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού (ως άνω περίπτ. δ΄).
γ) Η δαπάνη για επείγουσες εργασίες επισκευής των οργάνων και γενικά των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών, όταν πρόκειται για βλάβες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών (ως άνω περίπτ. ε΄).
δ) Η δαπάνη για επείγουσες εργασίες καθαρισμού οδών, πλατειών, αλσών και κοινόχρηστων γενικά δημοτικών χώρων (ν. 3852/2010, άρθρο 83 παρ. 2 περίπτ. δ΄).

Τα παραπάνω προβλέπονται στο νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης) άρθρα 82 και 83 και επαναλαμβάνονται στην Απόφαση ΥΠ. ΕΣ. 62038/05-022019(ΦΕΚ 3440/11-9-2019 τεύχος Β).

Όπως διαπιστώνουμε η πάγια προκαταβολή για να χρησιμοποιηθεί πρέπει να υπάρχει επείγουσα και συνήθως απρόβλεπτη ανάγκη. Δεν υποκαθιστά προγραμματισμένες εργασίες που πραγματοποιούνται από τις συγκροτημένες υπηρεσίες του Δήμου κάθε χρόνο, για τις οποίες επιπλέον του προσωπικού απαιτούνται υλικά, εργαλεία, μεταφορικά μέσα, τα οποία δεν διαθέτουν οι Κοινότητες.

Εξάλλου οι Πρόεδροι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουν μεγάλο μέρος της πάγια τόσο νωρίς, γιατί υπολείπονται 8 μήνες μέχρι τη λήξη της χρονιάς και θα μείνουν ακάλυπτες οι Κοινότητες ευθύνης τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρακαλούμε για την ανάκληση της επιστολής σας και την παροχή των περιγραφομένων εργασιών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου.

Κρανίδι 18 Απριλίου 2024

Γιάννης Μαργέτας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *