ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ. ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ – ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ

Δημοσιεύτηκε 3 Νοεμβρίου 2022

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Μαργέτας ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του και παρουσίασε τον διακριτικό τίτλο και το σήμα  του νέου Δημοτικού Συνδυασμού για τον Δήμο Ερμιονίδας, την Παρασκευή 28 -10-2022 στη κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Ερμιονίδα στο Κρανίδι .

Ο νέος Δημοτικός Συνδυασμός ονομάζεται: «ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ».

Παρατίθεται η παρουσίαση:

Συνδημότισσες συνδημότες,

Σας καλωσορίζω στη σημερινή πρώτη μας συνάντηση στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της επίσημης υποψηφιότητάς μου για το Δήμο Ερμιονίδας. Έχω τη χαρά να παρουσιάσω εδώ σήμερα  το όνομα  και το έμβλημα του συνδυασμού μας, τις βασικές αρχές, τις αξίες και τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας, δηλαδή την ιδρυτική μας διακήρυξη.

Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας.

Η καθημερινή ανταπόκριση και ενθάρρυνση όλο και περισσότερων συμπολιτών μας, μετά την αρχική ανακοίνωση της πρόθεσης να διεκδικήσω στις επόμενες δημοτικές εκλογές , τον Οκτώβριο του 2023, τη Δημαρχία και να συγκροτήσω συνδυασμό, δυναμώνει συνεχώς την προσπάθειά μας.

Για να Δημιουργήσουμε το Δήμο που μας αξίζει.

Για να αλλάξουμε όσα αποτελούν τροχοπέδη στην πορεία του.

Για να δώσουμε προοπτική στην αναβάθμιση των υποδομών.

Γιατί έχουμε την τύχη να ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο, όπου η ιστορία συναντά την ποικιλομορφία και τη σπάνια ομορφιά της φύσης και η σύγχρονη βουή και ζωντάνια το σπάνιο βάθος του πολιτισμού μας.

Πολίτες του Δήμου Ερμιονίδας,

Σ΄ αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει όλη η ανθρωπότητα, με τις ένοπλες συγκρούσεις, την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές, για μας τους πολίτες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το πιο ασφαλές όχημα, για να μας οδηγεί στους δρόμους του μέλλοντος.

Αυτός ο τόπος, ο τόπος μας, που ανά τους αιώνες άκμασε, καταστράφηκε, αναβίωσε, υποτάχθηκε, αλλά κατόρθωσε να σταθεί όρθιος, να διατηρήσει τις παραδόσεις του, τις αξίες του, αξίζει να είναι  πάντα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός μας!

Στην Ερμιόνη, όπου τον Ιανουάριο του 1827 έγιναν οι προκαταρκτικές συνεδριάσεις της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης, θα διακηρυχθεί για πρώτη φορά η εθνική βούληση για ένα πολίτευμα εμπνευσμένο από δημοκρατικές και φιλελεύθερες ιδέες, βασισμένο στην αρχή της «λαϊκής κυριαρχίας».

Από την άλλη πλευρά η οργάνωση και η λειτουργία της Τ.Α συνιστά ουσιαστική εκδήλωση της «λαϊκής κυριαρχίας» στις κρίσιμες εκφάνσεις του δημόσιου και κοινωνικού βίου μας, αφού η Τ.Α αποτελεί βασικό θεσμό του δημοκρατικού πολιτεύματος, γιατί είναι ο θεσμός που διασφαλίζει στους πολίτες το δικαίωμα να συμμετέχουν ενεργά στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων, των υποθέσεων δηλαδή που αναφέρονται στις συνθήκες διαβίωσης στις πόλεις και στα χωρά και στην ποιότητα της ζωής τους. Έχουμε λοιπόν κάθε δικαίωμα  να αισθανόμαστε υπερηφάνεια για όσα σημαντικά ιστορικά γεγονότα συνέβησαν στον τόπο μας, να αντλούμε έμπνευση από αυτά και δύναμη για διαρκή προσφορά

Συμπατριώτισσες συμπατριώτες,

Η 12ετής μου θητεία ως Δημοτικού Συμβούλου στον Καποδιστριακό Δήμο Κρανιδίου,  η θητεία μου σε συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης σε επίπεδο νομού, αλλά και σε πανελλαδικές επιτροπές της αυτοδιοίκησης πάντα αποτελούν για μένα κορυφαία επιλογή και έχουν σφυρηλατήσει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ενεργεί,  κατά την άποψή μου, ο αυτοδιοικητικός. Η θητεία μου αυτή και τα αποτελέσματα που έχει να επιδείξει, είναι και ο βασικός λόγος που αυτοδιοικητικοί και άλλοι συμπολίτες μας με παρότρυναν να πάρω την απόφασή να θέσω την υποψηφιότητά μου.

Ο αυτοδιοικητικός, ο Δήμαρχος, βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματά τους. Οφείλει να τους αφουγκράζεται, να προσπαθεί να δίνει λύσεις, να βελτιώνει την καθημερινότητά τους και την ποιότητα της ζωής τους. Ο Δήμαρχος οφείλει να αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες με πνεύμα δικαίου. Να στέκεται υπεράνω χρωμάτων και κομμάτων, κοινωνικών, οικονομικών, επαγγελματικών και φυλετικών διαφορών. Να χτίζει γέφυρες κατανόησης,

Αυτή είναι η άποψή μου, η βαθειά δημοκρατική μου πεποίθηση, αυτή είναι η βασική αρχή του συνδυασμού μας. Ο Δήμος χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις, γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, δεν αντιμετωπίζονται με προσωπικές στρατηγικές. Ενώσαμε και ενώνουμε πολίτες με διαφορετικές αφετηρίες, με διαφορετικές διαδρομές.

Από την άλλη πλευρά η στασιμότητα του Δήμου μας σε κρίσιμους τομείς, η αυταρχικότητα  δημοτικών αρχόντων, οι λανθασμένες ιεραρχήσεις αναγκών,  η προχειρότητα που επιδεικνύεται σε σοβαρά θέματα, το διαπιστωμένο έλλειμμα σε προτάσεις που θα φέρουν χρήματα στο Δήμο, ο διαχωρισμός πολιτών και αιρετών σε ημέτερους και μη, κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο, έχουν οδηγήσει τον τόπο μας σε αδιέξοδα.  Δεν έχουμε την πολυτέλεια να λειτουργούμε χωρίς πολιτικό πολιτισμό σε κάθε τομέα της πολιτικής ζωής και κυρίως της  τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σήμερα σ΄ ένα κόσμο που αλλάζει και «δις εις τον αυτόν ποταμόν, ου δύνασαι εμβαίειν» και που το αρχαιοελληνικό «τα πάντα ρει» λαμβάνει διαστημική ταχύτητα,  η ευθύνη η δική μας είναι να δημιουργήσουμε ένα Δήμο ανοικτό στη φωνή και τις ανάγκες του μέλλοντος.

Συνδημότισσες, συνδημότες,

Οι δημοτικές εκλογές του 2023, οι οποίες αγγίζουν τη σφαίρα του ενδιαφέροντός μας, καλούνται να αναδείξουν δημοτικές αρχές, οι οποίες θα οδηγήσουν τους Δήμους στην 5ετία μιας νέας εποχής. Οι Δήμοι καλούνται να αναλάβουν νέους πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς ρόλους, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προκλήσεις του 2030. Προκλήσεις οικονομικές, περιβαλλοντικές, κλιματικές, κοινωνικές-ανθρωπιστικές, δημογραφικές που για την αντιμετώπισή τους απαιτείται ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία θα απαρτίζεται από ένα σύστημα αλληλένδετων δράσεων, με στόχο τη μακροχρόνια βελτίωση, εξέλιξη και ανάπτυξη.

Οι νέες δημοτικές αρχές που θα προκύψουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 καλούνται να αναλάβουν πρωτεύοντα και αποφασιστικό ρόλο σε όλους αυτούς τους τομείς.

Ο δημότης και η δημότισσα ενδιαφέρονται για όλα όσα βελτιώνουν τις συνθήκες  καθημερινότητας της ζωής τους, της ζωής των παιδιών τους και των οικογένειών τους εν γένει.

Πιστεύω σε ένα μοντέλο δημοτικής διοίκησης που δεν θα αντιμετωπίζει μοιρολατρικά τις αποφάσεις της εκάστοτε νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, αλλά έχει άποψη και διάθεση και δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης κατά την περίοδο κυρίως της διαβούλευσης νομοσχεδίων που αφορούν τις τοπικές υποθέσεις, πριν γίνουν νόμος του κράτους, πριν επηρεάσουν τις ζωές μας!

Μαζί μπορούμε να πάμε τον τόπο μας, εκεί που δεν έχετε φανταστεί!

Προχωράμε μαζί, διακηρύσσοντας ότι οι αρχές της δημοτικής ανεξάρτητης κίνησης είναι:

Η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά πράγματα που αφορούν στις υποθέσεις του Δήμου. Ο ρόλος του «πολίτη», κατά τον Αριστοτέλη, γίνεται η πιο σεβαστή ανθρώπινη δραστηριότητα.

Πολίτες του Δήμου Ερμιονίδας,

Με γνώμονα τις αξίες και τις αρχές μας, θέτουμε τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας, το οποίο αναπτύσσεται χρονικά σε τρία στάδια: άμεσο, βραχυπρόθεσμο- μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο.Βέβαια το πρόγραμμά μας, θα εμπλουτίζεται καθημερινά με προτάσεις και ιδέες.

Εσείς θα μας υποδείξετε τις ανάγκες της γειτονιάς, της κοινότητας, του οικισμού, της εξοχικής κατοικίας  και εμείς θα τις εντάξουμε στο πρόγραμμά μας το οποίο στη συνέχεια θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο και με την υλοποίηση του οποίου θα αλλάξουμε τη σημερινή πραγματικότητα στο Δήμο μας.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι το θέμα του  νερού,  είναι το κορυφαίο, αφού το νερό αποτελεί ένα πολύτιμο φυσικό πόρο αλλά  και ένα πολύτιμο και ζωτικό αγαθό. Η πρόσβαση σε ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας. Ξεκινάμε από τώρα παρεμβάσεις σε όλη τη διοίκηση, γιατί δεν έχουμε περιθώριο για καμία καθυστέρηση.

Πιο συγκεκριμένα.

Δεν μπορεί να εκβάλει στη θάλασσα ο Ανάβαλος ενάμησι εκατομμύριο κυβικά νερού και η Ερμιονίδα να αντιμετωπίζει τη διαρκώς αυξανόμενη υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα και να ζει με την αγωνία της ερημοποίησης.

Ταυτόχρονα προωθούμε και όλες τις άλλες ρεαλιστικές λύσεις για την εξασφάλισή του.

Θέλουμε την Ερμιονίδα:

Ονειρευόμαστε το Πόρτο – Χέλι, την Ερμιόνη, το Κρανίδι, την Θερμησία, την Κοιλάδα, το Σαλάντι, ως πόλους έλξης επενδύσεων, αλλά και τις υπόλοιπες Κοινότητες μας ως πύλες Αγροτουρισμού.

Σχεδιάζουμε τη δημιουργία Αναπτυξιακής Εταιρείας για ευκολότερη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα που θα συμβάλει επίσης στην επιτάχυνση διαδικασιών που έχουν να κάνουν με το σχεδιασμό, την ωρίμανση και την εκτέλεση έργων.

Οραματιζόμαστε την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών με στόχο τη δημιουργία ενός φιλικού Δήμου προς όλους τους δημότες και τις επιχειρήσεις. Οι υποδομές και δράσεις για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και επιχειρηματικότητας αποτελούν μέρος της στρατηγικής μας

Ασφαλώς όλοι οι πολίτες θα στηριχθούν συστηματικά στο δρόμο για την εξοικείωση τους με τις τεχνολογικές εξελίξεις.  Ο εθελοντισμός θα βοηθήσει σημαντικά και σε αυτόν τον τομέα.

Επενδύουμε  στην εκπαίδευση με τη δημιουργία νέων σχολικών κτιρίων και αναβάθμιση των υφισταμένων.

Αναδεικνύουμε τις Αρχαιότητές μας.

Δημιουργούμε ψηφιακή πλατφόρμα πολιτισμού.

Στην πλατφόρμα αυτή θα αναπτυχθεί μια σειρά από εφαρμογές για τον πολιτισμό της Ερμιονίδας, όπως το ψηφιακό Μουσείο Αρχαιολογικών χώρων Ερμιονίδας, με  απεικόνιση αρχαιολογικών χώρων και σημαντικών ανασκαφικών ευρημάτων, εικονική ξενάγηση σε ιστορικά μνημεία, ψηφιακό μουσείο, κέντρο μελετών για την τοπική ιστορία (π.χ Μητροπολίτες Ερμιονίδας ή πολιτικοί πχ Ρέπουλης κ.α), ψηφιακός διαδραστικός χάρτης, όπου θα αποτυπώνονται οι κύριες ιστορικές-αρχαιολογικές διαδρομές για περιήγηση.

Παράγουμε πολιτισμό,

Το φως του πολιτισμού θα εκπέμπεται από κάθε γωνιά της Ερμιονίδας! Προτεραιότητα στην άμεση ψηφιοποίηση των αρχαιολογικών θησαυρών της Ερμιονίδας που βρίσκονται είτε στα Μουσεία της Αργοναυπλίας, είτε κλεισμένα σε αποθήκες στο Δήμο μας, με ταυτόχρονη αποτύπωση της αρχικής τους μορφής, ώστε να προβάλλονται με κάθε ευκαιρία.

Προωθούμε τον Αθλητισμό με

Σεβόμαστε και προστατεύουμε το περιβάλλον με εξασφάλιση επαρκούς και φιλικής στο περιβάλλον ενέργειας.

Στοχεύουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των σημερινών γενεών, χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες.

 Μόνη έξυπνη αναπτυξιακή πολιτική είναι αυτή που σέβεται το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Οφείλουμε να δώσουμε  στους δημότες μας τη δυνατότητα να μετακινούνται γρήγορα και με ασφάλεια από και προς την Εθνική οδό, από και προς τις πρωτεύουσες της χώρας, του Νομού και της Περιφέρειας.

 Ριζική βελτίωση του οδικού δικτύου, αλλά και της αγροτικής οδοποιίας.

Σχεδιάζουμε την αποκατάσταση της χωματερής στον κάμπο Κρανιδίου η οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας  θωρεί αγέρωχη και αδιατάραχτη.

Χρειάζεται κλειστού τύπου βιολογικός σε μια περιοχή που υλοποιούνται επενδύσεις.

Ενδυναμώνουμε την αγροτική παραγωγή.

Προωθούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Αγροτοδιατροφικού τομέα.

Στοχεύουμε στην αναγέννηση:

 Στόχος μας είναι:

η δημιουργία ενός βιώσιμου, ανθεκτικού, πράσινου, ψηφιακού και καινοτόμου πρωτογενή τομέα.

Επαναδιαπραγμάτευση της κατηγοριοποίησης ορεινής/ημιορεινής/πεδινής της περιοχής μας σε ό,τι αφορά στα θέματα κτηνοτροφίας, με στόχο την επαναφορά των επιδοτήσεων στα προηγούμενα επίπεδα, για να μείνουν οι νέοι κτηνοτρόφοι στις δουλειές τους.

Βελτιώνουμε την καθημερινότητα του δημότη με κλιματιζόμενες λέσχες φιλίας.

Ενισχύουμε το κίνημα εθελοντισμού που θα λειτουργεί με αυτονομία και αυτοτέλεια και ενθαρρύνουμε την επέκτασή του και σε καινούργιους τομείς.

Οι εθελοντικές δράσεις βοηθούν να επιτευχθεί:

Υποστήριξη των φιλοζωικών οργανώσεων.

Προστατεύουμε τις πανέμορφες ακτές μας.

Καλαίσθητες και συμβατές με το περιβάλλον αναπλάσεις.

Σεβόμαστε πλήρως το εργατικό  δίκαιο. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητος να εργάζονται ακόμα και σήμερα με ωράριο που οι σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που το καθιέρωσαν δεν έχουν εκτελεστότητα και δεν έχουν πάρει νομιμότητα.

Στηρίζουμε τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Χωροταξία.

Φίλες και φίλοι,

Καλούμε ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες μας, το μέλλον του τόπου μας, της πατρίδας μας, να μας εκφράσουν τις ιδέες, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους.

Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε δυναμικά στην προσπάθειά μας,

Ο Δήμος δεν είναι προσωπική μας υπόθεση, πρωτίστως είναι υπόθεση των πολιτών.

Η πρόσκλησή μας απευθύνεται και σε αυτοδιοικητικούς είτε της τρέχουσας θητείας, είτε προηγουμένων τετραετιών και τους διαβεβαιώνουμε πως το όραμά τους για τον τόπο μας θα γίνει και δικό μας όραμα και θα προσπαθήσουμε, ώστε και το δικό μας όραμα να τους εμπνεύσει το ίδιο. Όλα  όσα έχουν ονειρευτεί για τον τόπο μας, χωράνε στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμά μας.

Αγαπητές συμπολίτισσες, αγαπητοί συμπολίτες,

Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθειά μας, να συμμετάσχετε στη νέα δημοτική παράταξη. Ο κατάλογος με τις υπογραφές είναι ανοικτός και θα εμπλουτίζεται συνεχώς.

Πάμε λοιπόν όλοι μαζί να κάνουμε όσα μέχρι τώρα φάνταζαν αδύνατα για το Δήμο μας να γίνουν δυνατά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *