Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την ιδιότητά μου ως υποψηφίου Δημάρχου Ερμιονίδας.
Αναπτύχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Ερμιονίδας και κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα.
Το ίδιο υπόμνημα επιδόθηκε στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων στην Ερμιονίδα, προκειμένου να προωθηθεί στους αντίστοιχους τομεάρχες.
Προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Σίμο Κεδίκογλου,
κε Υφυπουργέ,
Βασικός μας στόχος είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και η άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων, εξαιτίας των κρίσεων των τελευταίων ετών.
Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να στηριχτεί από το κράτος και παράλληλα να εξασφαλιστούν νέοι κοινοτικοί πόροι από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π), τη νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας – Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ), που έχουν εγκριθεί για την περίοδο 2021 – 2027, καθώς και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Οι παρεμβάσεις πρέπει να επικεντρωθούν στις οικονομικές ενισχύσεις, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, την ενδυνάμωση της επενδυτικής κουλτούρας και την εκπαιδευτική πολιτική.
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.
Στις αγροτικές περιοχές της Ερμιονίδας είναι περιορισμένες οι επιλογές των αγροτών, αυξημένα τα κόστη παραγωγής, μειωμένα τα εισοδήματα (έλλειψη νερού, απόσταση από εθνική οδό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο κόστος μεταφοράς κ.α ).
Η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας στην περιοχή αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της υπαίθρου και την παραγωγή αειφορικών συστημάτων.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η στήριξη των αγροτών μέσω της αντιστάθμισης των απωλειών εισοδήματος, ώστε να παραμείνει ο πληθυσμός για την αξιοποίηση των τοπικών φυσικών πόρων.
Σύμφωνα με το Στρατηγικό σχέδιο της νέας Κ.Α.Π 2023 – 2027 προβλέπεται:
Δράση 1 : Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις ορεινές περιοχές,
Δράση 2: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών,
Δράση 3: Αντισταθμιστική ενίσχυση για άλλες περιοχές που πλήττονται από ειδικά μειονεκτήματα.
Επειδή στις νέες περιοχές που οριοθετήθηκαν με βάση ειδική μελέτη του 2018 δεν περιλαμβάνεται καμία κοινότητα του Δήμου Ερμιονίδας, παρακαλούμε να ισχύσει η οδηγία 81.645ΕΟΚ σχετικά με τις ορεινές περιοχές, που ίσχυε πριν τη μελέτη του 2018, και περιλαμβάνει τον κοινοτικό κατάλογο των μειονεκτικών γεωργικών περιοχών κατά την έννοια της οδηγίας 75/268/ΕΟΚ(Ελλάς).
Να σημειωθεί ότι ο κοινοτικός κατάλογος των μειονεκτικών γεωργικών περιοχών (οδηγία 81.645ΕΟΚ) περιελάμβανε ολόκληρη την Ερμιονίδα, ενώ στο νέο κατάλογο στη Δράση 2 και 3 όπως αναφέρονται παραπάνω δεν περιλαμβάνεται καμία περιοχή του Δήμου Ερμιονίδας.