Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ερμιονίδας με την υπ΄αριθμ 69/2022 απόφασή της ενέκρινε τη μελέτη για την «ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΦΕΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ»
Στο Κρανίδι έχει εγκριθεί σχέδιο πόλεως από το 1987, το οποίο είναι υπό τροποποίηση, αφού μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει στην πόλη. Πάρα πολλά υφιστάμενα κτίρια ρυμοτομούνται και γενικώς ο συντάκτης του σχεδίου δεν έλαβε καθόλου υπόψη του την υπάρχουσα πόλη, με αποτέλεσμα δρόμοι υφιστάμενοι στο σχέδιο να μην υπάρχουν, κατοικίες που ανεγέρθηκαν νόμιμα με οικοδομική άδεια να ρυμοτομούνται, να εμφανίζονται δρόμοι, πλατείες, κοινόχρηστοι χώροι μέσα σε υφιστάμενα σπίτια και αυλές. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, στο Κρανίδι η αγορά ακινήτων παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα.
Έτσι, βλέπουμε όλο και περισσότερα σπίτια να γκρεμίζονται και η κατεδάφιση βέβαια παραδοσιακών σπιτιών που θα ήταν κοσμήματα για την πόλη, μόνο λύση δεν είναι.
Με τέτοια πολεοδομικά προβλήματα, όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει κατοικία στο Κρανίδι, κυρίως τα νέα ζευγάρια, αποφεύγουν να μπλέξουν, γιατί γνωρίζουν ότι η όποια ενδεχόμενη επέκταση ή ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου, στις περισσότερες περιπτώσεις προσκρούει στα προβλήματα του σχεδίου Μαρασλή.
Σε αυτή την πόλη λοιπόν με αυτά τα σοβαρά πολεοδομικά προβλήματα, αντί τέσσερα χρόνια η δημοτική αρχή να ασχοληθεί εντατικά με την τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου Κρανιδίου, την προσαρμογή στην πραγματικότητα, για να ομαλοποιηθεί η αγορά ακινήτων και να ζωντανέψει ξανά η πόλη, ασχολείται με την εξασφάλιση των κοινοχρήστων χώρων. Φαντάζει απίστευτο. Είναι δυνατόν να μιλάει για εξασφάλιση κοινοχρήστων χώρων, όταν γνωρίζει ή τουλάχιστον οφείλει να γνωρίζει ότι οι κοινόχρηστοι χώροι που προβλέπονται στο σχέδιο Μαρασλή είναι παράλογοι, αφού είναι κυριολεκτικά μέσα στα κτίρια και τις αυλές των σπιτιών του Κρανιδίου;
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με την Απόφαση υπ αριθμ 11/5-9-2023, ενέκρινε την αποδοχή των παραδοτέων του Αναδόχου.
Η Απόφαση 69/2022 αναφέρει:
«Στο Κρανίδι έχει μεν εγκριθεί σχέδιο πόλεως από το έτος 1987 (Φ.Ε.Κ. 84Δ ́/7.9.87), πλην όμως δεν έγινε μέχρι σήμερα η μελέτη εφαρμογής του σχεδίου. Έτσι χώροι οι οποίοι προβλέπονται ως κοινόχρηστοι δεν έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Ερμιονίδας και δεν μπορούν να αποδοθούν στην κοινή χρήση ως προβλέφθηκε από το σχέδιο. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την εξασφάλιση των Κοινόχρηστων και Κοινωφελών χώρων έχει ως στόχο να συμβάλει στην ολοκλήρωση της εφαρμογής του σχεδίου πόλης, μέσω της απόκτησης των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων και προσανατολίζεται στην καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης για τους χώρους αυτούς» Πρέπει με σαφήνεια να εξηγηθεί γιατί επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια δεν έγινε τίποτα στην κατεύθυνση της τροποποίησης του σχεδίου Μαρασλή. Επιπλέον πρέπει άμεσα να ενημερωθούν οι πολίτες τι ακριβώς συμβαίνει με τις περιουσίες τους. Είναι στις προθέσεις του Δήμου η απόκτηση των κοινοχρήστων χώρων που προβλέπονται στο σχέδιο Μαρασλή, οι οποίοι το πιθανότερο είναι ότι βρίσκονται μέσα στα σπίτια και τις αυλές των πολιτών;
Κρανίδι 16 Σεπτεμβρίου 2023
Γιάννης Μαργέτας
Υποψήφιος Δήμαρχος Ερμιονίδας