Γιάννης Μαργέτας

 

Γεννήθηκα στην Κοιλάδα από πολυμελή οικογένεια, όντας το δέκατο από τα έντεκα παιδιά της. Πατέρας μου ήταν ο Αντώνης Μαργέτας, από τους παλιότερους ναυπηγούς στην περιοχή μας, γνωστός, ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους, για το ταλέντο του και την αφοσίωση στην τέχνη της παραδοσιακής ναυπηγικής. Κατοικώ στο Κρανίδι του Δήμου Ερμιονίδος. Είμαι παντρεμένος με την Πόπη Παπασταύρου, φιλόλογο και έχουμε δύο παιδιά.

Μετά την ολοκλήρωση των μαθητικών σπουδών στην Κοιλάδα και στο Κρανίδι φοίτησα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρα το πρώτο πτυχίο από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων,
ενώ παράλληλα με τις σπουδές μου εργαζόμουν σε Εταιρεία εισαγωγών και πωλήσεων μουσικών οργάνων. Αργότερα, σε πιο ώριμη ηλικία και ήδη εργαζόμενος στην Εθνική Τράπεζα, φοίτησα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησα το δεύτερο πτυχίο από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης.

Μετά από αρκετά χρόνια εργασίας στο Κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Κρανίδι, ανέλαβα διευθυντικά καθήκοντα αρχικά στο Κατάστημα Νεμέας και στη συνέχεια στο Κατάστημα Κρανιδίου. Ακολουθώντας διευθυντική καριέρα, άσκησα διευθυντικά καθήκοντα για αρκετά χρόνια στα Kαταστήματα Ναυπλίου και Κορίνθου. Το διαρκές ενδιαφέρον μου για την τοπική οικονομία, την ανάπτυξη και ενδυνάμωση των τοπικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους με ώθησε στη συνεχή μελέτη και απόκτηση Πιστοποιήσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Στη συνέχεια, μέλος πλέον της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, εργάστηκα ως Περιφερειακός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος, με αρμοδιότητα στα Καταστήματα Βόρειας Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Σκύρου, Ικαρίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας και ως Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Θεσσαλίας με αρμοδιότητα στα Καταστήματα Λαρίσης, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Σποράδων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμός , ο αναπτυξιακός της ρόλος και η συμβολή της στην τοπική ανάπτυξη και ευημερία είναι ένας τομέας που με απασχολούσε πάντα και με απασχολεί. Από το 1998 έως το 2010, επί
τρεις συνεχείς τετραετίες υπηρέτησα ως Δημοτικός Σύμβουλος του Καποδιστριακού Δήμου Κρανιδίου. Παράλληλα, διετέλεσα μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (πρώην ΚΕΔΚΕ) και, από το 2002 έως το 2006, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αργολίδος, Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Τ.Ε.Δ.Κ Νομού Αργολίδος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων και Υδάτινων Πόρων του Ν. Αργολίδος (2 θητείες).

Ως εκπρόσωπος των Δήμων του Νομού Αργολίδος συμμετείχα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ν.Ε.Λ.Ε (Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης), στη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής του Νομού Αργολίδος, στην Επιτροπή του κατένειμε τις πιστώσεις για τις λειτουργικές δαπάνες για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων, στη Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας, στη Νομαρχιακή επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας Ν. Αργολίδος, στη δευτεροβάθμια Επιτροπής Κρίσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου (Π.Ε.Π 2000-2006). Έχω επιπλέον συμμετάσχει σε Οργανωτικές Επιτροπές Συνεδρίων στο Ν. Αργολίδος και σε πάνω από 10 Συνέδρια της ΚΕΔΕ .

Διετέλεσα επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Νοσοκομείου Ναυπλίου. Συμμετείχα σε σχολικές επιτροπές.

Σημαντικές παρεμβάσεις και δραστηριότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: