Κάμπος Κρανιδίου-Απορρίμματα

Δημοσιεύτηκε 5 Σεπτεμβρίου 2024

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Στην 4η Ειδική Δίμηνη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Ερμιονίδας ο Γιάννης Μαργέτας έθεσε ως θέμα “Κάμπος Κρανιδίου-Απορρίμματα” και είπε τα παρακάτω:

Ο κάμπος Κρανιδίου κάποτε τροφοδοτούσε με τις καλλιέργειές του και κυρίως με τα κηπευτικά του όλη την περιοχή.

Σήμερα η εικόνα του είναι απογοητευτική. Και δεν αφορά  μόνο στο τοπίο  που βλέπουμε όταν προσπαθούμε να τον διασχίζουμε. Η μόλυνση είναι εμφανής  στην επιφάνεια του εδάφους και αποχωρείς με η βεβαιότητα ότι έχει εισχωρήσει και στον υδροφόρο ορίζοντα.

Ο Σ.Μ.Α (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) ως ιδέα είναι η ενδεδειγμένη για ένα Δήμο τουριστικό, όπως είναι ο Δήμος Ερμιονίδας. Σταθερά το υποστήριζα ως μέλος του Διοικητικού  Συμβουλίου του «Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων» του Νομού Αργολίδας, την περίοδο των Καποδιστριακών Δήμων.

Για να προσαρμοστεί λοιπόν ο Δήμος μας με τον Περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα, υλοποιήθηκαν τροποποιημένες  επί Δημαρχείας σας οι ομόφωνες αποφάσεις του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου  υπ αριθμ 82/2015 και 205/2016 και δημιουργήθηκε  ο  Σ.Μ.Α του Δήμου Ερμιονίδας.

Το θέμα σήμερα είναι αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία του και αν η Δημοτική Αρχή δείχνει τη δέουσα επιμέλεια για να μην μετατραπεί ο χώρος του Σ.Μ.Α σε ένα νέο σκουπιδότοπο, σε μία νέα χωματερή γιατί ασφαλώς, αν αυτό συμβεί, εξανεμίζονται όλα τα οφέλη από τη λειτουργία του.

Μια βόλτα στον πολύπαθο κάμπο θα μας πείσει ότι δίπλα στην παραμένουσα χωματερή, ουσιαστικά δημιουργήθηκε μία καινούργια.

Η σχετική νομοθεσία επιτάσσει τις βέλτιστες τεχνικές για τη μεταφόρτωση των απορριμμάτων.

Βάσει της φιλοσοφίας των Σ.Μ.Α τα απορρίμματα πρέπει να απομακρύνονται άμεσα και μάλιστα στην πιο πρόσφατη σύμβαση του Δήμου με τον ιδιώτη αναφέρεται: «Στον καθορισμένο χώρο δεν θα παραμένουν αδιάθετα απορρίμματα» καθώς επίσης ότι στον Σ.Μ.Α θα υπάρχουν 2 εμπορευματοκιβώτια για την καθημερινή εκφόρτωση των απορριμμάτων και επιπλέον θα υπάρχουν πάντοτε σε αναμονή 2 άδεια απορριμματοκιβώτια τα οποία θα χρησιμοποιούνται για έκτακτη ανάγκη».

Και δε μιλάμε για μια μικρή ποσότητα απορριμμάτων. Κυριολεκτικά βουνό από σκουπίδια έχει δημιουργηθεί, όπως αποτυπώνουν οι σχετικές φωτογραφίες, ριγμένα χύμα στο έδαφος και με τις πρώτες βροχές η μόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζονται είναι προ των πυλών.

Δίπλα στον Σ.Μ.Α και απέναντι από το Εργοστάσιο Βιολογικού Καθαρισμού βρίσκεται η χωματερή.

Γνωστό το ιστορικό της, μας το αναλύσατε στη δεύτερη λογοδοσία, Μεταξύ άλλων μας είπατε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι «Οι Δημοτικές Αρχές όφειλαν να μεταφέρουν τα σκουπίδια όταν ακόμα ήταν ενεργά, σήμερα είναι ανενεργά και η μόνη λύση είναι η υγειονομική ταφή σε άλλο χώρο και αυτό πρέπει να γίνει από την Περιφέρεια».

Σας ρωτάμε λοιπόν: η μισή σχεδόν χωματερή, με εργασίες χωματουργικών μηχανημάτων έχει ισοπεδωθεί. Πως έγινε αυτό; Υπάρχουν αδειοδοτήσεις; Είναι σε γνώση των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών; Σας καλούμε να ενημερώσετε υπεύθυνα το δημοτικό συμβούλιο και τους πολίτες. Πραγματοποιήθηκε μεταφορά των εν λόγω σκουπιδιών σε κάποιο σημείο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων όπως είναι το σωστό, χωρίς να το ανακοινώσετε και δεν το αντιλήφθηκε κανείς μας, ή απλά στρώσατε με χωματουργικά μηχανήματα το χώρο και τα σκουπίδια θάφτηκαν για πάντα στο ίδιο σημείο μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα για δεκαετίες;

  Το 2020 σε ανακοίνωση που υπογράφει ο ίδιος ο Δήμαρχος Ερμιονίδας στην οποία αναγγέλλει τη λειτουργία του Σ.Μ.Α αναφέρει:

«Η λειτουργία του Σ.Μ.Α δεν ρυπαίνει καθόλου το περιβάλλον και η μεταφόρτωση των απορριμμάτων γίνεται απευθείας από το απορριμματοφόρο στον κάδο μεταφοράς ή στο press container χωρίς να εναποτεθούν στο έδαφος. Δεν πρόκειται για τη λειτουργία μιας νέας χωματερής ή ενός νέου Χ,Υ,Τ,Α» και συνεχίζει στην ίδια ανακοίνωση    « με τη λειτουργία του Σ.Μ.Α στον κάμπο Κρανιδίου θα γίνει επίσης η αποκατάσταση και απορρύπανση του γειτνιάζοντος χώρου, όπου έχουν εναποτεθεί χύδην απορρίμματα από το έτος 2014, χρησιμοποιώντας το κονδύλι των 400.000,00€ με το οποίο επιχορηγήθηκε για το σκοπό αυτό ο Δήμος Ερμιονίδας στις 22-1-2015 από τον τότε Υπουργό Υ.ΠΕ.ΚΑ κ Γιάννη Μανιάτη. Το ποσό αυτό υπάρχει στο ταμείο του Δήμου χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα»

Σε άλλη ανακοίνωσή σας στις 8/5/2020 απαντώντας σε Δημοτικό Σύμβουλο της αντιπολίτευσης έλεγε: « έχει το θράσος (αναφέρεται το όνομα του συμβούλου) να αναφερθεί στο ποσό των 400.000€ που είχε λάβει από το Υ.ΠΕ.ΚΑ ο Δήμος Ερμιονίδας, από τον Ιανουάριο του 2015 με σκοπό την αποκατάσταση χώρου αποβλήτων, τα οποία βρίσκονται αποτεθειμένα χύδην στον Κάμπο Κρανιδίου. Πέντε χρόνια δεν έκαναν απολύτως τίποτα και το ποσό των 400.000€ βρίσκεται σήμερα αχρησιμοποίητο στο ταμείο του Δήμου Ερμιονίδας. Τόσο ανίκανοι ήταν», και συνεχίζει « Εμείς σαν νέα Δημοτική Αρχή χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το ποσό αυτό….. με τη λειτουργία του Σ.Μ.Α θα προχωρήσουμε σε απορρύπανση και αποκατάσταση από τα χύδην απορρίμματα που έχουν εναποτεθεί στον Κάμπο Κρανιδίου».

Επειδή δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τελικώς τι έγιναν οι 400.000€, γιατί δηλώσεις στελεχών της Δημοτικής αρχής λένε τα αντίθετα, ότι δηλαδή με τα χρήματα αυτά δημιουργήθηκε ο Σ.Μ.Α, αναζητήσαμε στη Διαύγεια και βρήκαμε ότι με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών τροποποιήθηκε μερικώς ο σκοπός για τον οποίο είχαν εγκριθεί οι 400,000€ και τμήμα τους διατέθηκε για την κατασκευή του Σ.Μ.Α. Επομένως πρέπει να μας ενημερώσετε πως διατέθηκαν οι υπολειπόμενα χρήματα, αφού δεν προκύπτει ότι διατέθηκαν για τη διαχείριση των χύδην απορριμμάτων.

Πέντε χρόνια μετά, επί δικής σας Δημαρχίας η κατάσταση είναι αυτή που περιγράψαμε.

Μάταια τις τελευταίες ημέρες, όταν πληροφορηθήκατε τα θέμα που θα θέσουμε στη λογοδοσία προσπαθήσατε να συμμαζέψετε την κατάσταση με ανύπαρκτο μέχρι στιγμής αποτέλεσμα, αφού ο όγκος των σκουπιδιών που έχει συσσωρευτεί εκτός κάδων είναι τεράστιος και τη στιγμή αυτή  φαίνεται να είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμος.

Αν δεν συμφωνείτε ότι η κατάσταση είναι αυτή που περιγράψαμε, μπορούμε τις επόμενες ημέρες, όποια ημερομηνία καθορίσετε εσείς, να επισκεφτεί το χώρο μια αντιπροσωπεία του Δ. Συμβουλίου και επί τόπου να δώσετε τις εξηγήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στους Δημοτικούς Συμβούλους και μέσω αυτών στους πολίτες του Δήμου μας.

Κρανίδι 4 Σεπτεμβρίου 2024

Γιάννης Μαργέτας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *